018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Od 1. januara tužbe zbog predugog suđenja (VIDEO)

Komentari: isključeni

Od 1. januara sudski procesi trebalo bi trebalo da budu kraći, jer će građani imati pravo da tuže sud ukoliko smatraju da im se suđenja ne završavaju u razumnom roku, kaže državni sekretar u Ministarstvu pravde dr Danilo Nikolić. Ipak, određivanje razumnog roka i većina novčanog obeštećenja, zavisiće od slučaja do slučaja.    

Ogroman broj žalbi ustavnom sudu doveo je do toga da se ni pred tim sudom ne može efikasno ostvarivati zaštita i zato smo predvideli da o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku odlučuje neposredno viši sud, dok postupak još traje, kaže Nikolić. On dodaje da postoje jasni kriterijumi kojima se utvrđuje povreda o razumnim rokovima.

Nikolić dodaje da ukoliko se utvrdi da su stranke namerno odugovlačile postpak, neće imati prava na žalbu, a osim toga vodiće se računa i o vrsti spora, jer kako ističe Nikolić, nemaju svi sporovi isti stepen hitnosti. Ukoliko se utvrdi da je, ipak, bilo povrede o razumnom roku sudskog spora, građani će imati pravo na novčano obeštećenje koje je, takođe, različito od slučaja do slučaja.

Nikolić je ukazao da, ukoliko je pravo na suđenje u razumnom roku povređeno u nekom od osnovnih sudova, o zaštiti prava će odlučivati viši sud, ukoliko je pravo povređeno pred višim sudom o zaštiti će odlučivati apelacioni sudovi.

Povezane vesti