018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Od 1. januara JP gubitaši ne mogu da isplaćuju plate

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Ministar finansija DušanVujović izjavio je da od 1. janura naredne godine javna preduzeća koja ostvaruju gubitke neće moći da isplaćuju plate, odnosno da će u budžetu postojati neki rezervni nivo plata ali da to nikako neće biti iznosi zarada koji danas primaju zaposleni u tim preduzećima.
„Javna preduzeća imaju plate koje su 20 do 30 opsto veće od prosečnih plata u javnom sektoru a veće su i od plata u privredi. Prema tome, ta anomalija da javna preduzeća prave gubitke a isplaćuju plate koje su znatno više od onih u celoj privredi biće eliminisana od 1. januara“, izjavio je Vujović na predstavljanju Bele knjige Saveta stranih investitora.
On je dodao da će sva javna preduzeća biti praćena vrlo detaljno i da vlada više neće dozvoliti da se dešavaju ovakve situacije.
Ukazao je da već godinama važi uputstvo koje zabranjuje svim javnim preduzećima da isplaćuju plate ako imaju neizmirene obaveze, ali da su javna preduzeća do sada nalazile načine da izbegnu ta ograničenja.
Vujović je precizirao da će javna preduzeća imati „indikatore performansi bez kojih neće biti moguće deliti plate ako se ne ostvare rezultati“.

Tanjug   19.11.2014 13:03

Foto R. Prelić, Tanjug