018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Obučeno novih 17 pripadnika Specijalizovane jedinice (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Završnom pokaznom vežbom na Oblačinskom jezeru, instruktori Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije priveli su kraju sedmodenvnu obuku za 17 pripadnika specijalizovane jedinice civilne zaštite za spasavanje na vodi i pod vodom.
Program formiranja i dopuna jedinica civilne zaštite sprovodi se od 2013. godine.
Do sada je obučeno 1650 ljudi, a u ministarstvu planiraju da do kraja godine obuče ukupno 4000 ljudi I to za spasavanje u slučaju poplave, požara i zemljotresa.
Posle prošlogodišnje velike poplave u Srbiji, i dramatičnih događaja oko spasavanja ugroženog stanovništva, ukazala se potreba za dopunom formiranjem specijalizovanih jedinica za spasavanje. To su jedinice civilne zaštite koje popunjavanju volonteri, najčešće iz sportskih klubova, ali i specijalizovanih udruženja. Na Oblačinskom jezeru u Merošini sedamnaest mladića, od kojih je najve’i broj kajakaša i ronilaca, završilo je sedmodnevnu obuku spasavanja na vodi i pod vodom. Oni su na taj način postali pripadnici jedne od četiri jedinice civilne zaštite koje obučava Sektor za vanredne situacije i to za razne namene.
Pripadnici Sektora za vanredne situacije imaju izuzetno dobru saradnju sa Srpsko-ruskim humanitarnim centrom. Veliki broj pripadnika obučen je ili se trenutno obučava u Rusiji.
Posle završene obuke, svim pripadnicima Specijalizovane jedinice civilne zaštite za spasavnje na vodi i pod vodom uručene su diplome.