018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Obrenovac: Pri kraju dezinfekcija domaćinstava

Komentari: isključeni

U narednih nekoliko dana biće završena dezinfencija seoskih domaćinstava na teritoriji opštine Obrenovac, što će, kako se očekuje, omogućiti povratak evakuisane stoke i nastavak poljoprivredne proizvodnje, najavila je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Proces dezinfekcije i asanacije terena prošlo je 16 naseljenih prigradskih mesta, a ostaju još dva – Zabrežje i Belo Polje, rekla je Bogosavljević Bošković novinarima u mestu Grabovac, gde je obišla domaćinstvo u kome se trenutno obavlja dezinfekcija.

Nagalsila je da su veterinarske službe posao odradile efikasno i maksimalno dobro, prenosi Tanjug.

Bogosavljević Bošković je ukazala da su u samom gradu prisutni veći problemi, jer je čak trećina površine pod vodom a trenutno nije moguće njeno ispumpavanje

Ona je objasnila da ta voda ne otiče, zadržava se na mestu na kom se nalazi, ne funkcioniše gradska kanalizacija, a nivo reka Save i Kolubare je još uvek visok.

„Ta mesta predstavljaju potencijalna žarišta za infekciju i širenje zaraze“, upozorila je Bogosavljević Bošković, ali i prenela da krizni štab preduzima određene mere i traže se pumpe za uklanjanje suvišne vode.

Ona je naglasila da su na licu mesta ekipe Ministarstva zdravlja i Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, prate situaciju i traže se rešenja kako bi se posao što pre završio.

Ministarka poljoprivrede je tokom obilaska Obrenovca primetila da postoji velika količina smeća koje treba da bude otpremljeno, dodajući da komunalne službe moraju da rade mnogo brže i efikasnije.

Načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin rekla je da je 90 odsto seoskih domaćinstava na području Obrenovca prošlo kompletnu proceduru veteterinarske zaštite i istakla da se neprekidno obavlja nadzor u cilju sprečavanja eventualne pojave zaraza koje bi mogle da ugroze zdravlje ljudi i životinja.

(RTS)

Povezane vesti