018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Obrazovanje u skladu sa potrebama tržišta

Komentari: isključeni
Tagovi:

U Nišu se najlakše zapošljavaju ugostitelji i frizeri, a od onih koji su završili fakultet, najbrže do posla dolaze pravnici i ekonomisti.

Slaba privredna aktivnost i loša kvalifikaciona struktura, osnovni su razlozi što u Nišu imamo 36.000 nezaposlenih, kažu u niškoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje.

- Statistički podaci o nezaposlenosti na republičkom nivou govore da je među onima koji traže posao sve više mladih do 30 godina. Mladi moraju biti prioritet pri zapošljavanju - kaže Nenad Borovčanin, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta.

U niškoj filijalni Nacionalne službe za zapošljavanje kažu da je trenutno na evidineciji 36.600 nezaposlenih lica, od čega je najviše onih sa srednjom stručnom spremom i to 33%, a najmanje ih je sa fakultetskom diplomom, samo 10%.

Iako trenutno na evidenciji ima 400 pravnika i 900 ekonomista, oni relativno brzo dolaze do zaposlenja, najteža situacija je sa akademcima koji su diplomirali na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, ništa bolja situacija nije sa stomatolozima i lekarima. Zahvaljujući ugovoru sa nemačkom nacionalnom službom zapošljavanja, naši mladi lekari i medicinski tehničari dobili su svoju šansu.

Neusaglašenost upisne politike srednjih škola i fakulteta sa potrebama privrede i državnih institucaja dovelo je do velikog broja nepotrebnih zanimanja. Sa druge strane postoje profili kojih nema dovoljno. Poslednji klasifikacioni plan potiče iz davne 1992. godine, a u toku je izrada novog , čiji je osnovni cilj da se mladi obrazuju za zanimanja koja se i traže.

 

Povezane vesti