018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Obrazovanje ne prati potrebe poslodavaca

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Iako na niškom tržištu rada posao čeka više od 37.000 ljudi, privrednici tvrde da nema dovoljno kvalifikovanih radnika. Kažu, problem je što obrazovanje ne prati potrebe privatnika. Sa druge strane, država i dalje nudi povlastice poslodavcima koji preuzimaju radnike sa biroa.

Posla ima, ali ne i dovoljno kvalifikovanog kadra. To tvrde privatni preduzetnici. Kažu da među više od 37.000 nezaposlenih nema mnogo onih koji odgovaraju potrebama sadašnjeg tržišta.

A kod kasnijeg zapošljavanja država nudi povlastice poslodavcima. Samo u prošloj godini oko 10.000 ljudi sa tržišta rada dobilo je posao. Većina je obnovila ugovore sa poslodavcima, ali ima i onih koji su zbrinuti za stalno. Sa druge strane privrednici nisu previše zadovoljni povlasticama koje dobijaju prilikom zapošljavanja novih radnika.

Kako uskladiti ponudu i tražnju – o tome su razgovarali privrednici i predstavnici školske uprave. Na tržištu rada je trenutno najviše srednjoškolaca: trgovaca, mehaničara i mašinaca. Sa višim i visokim trogodišnjim obrazovanjem je više od dve i po hiljade, sa završenim fakultetom četiri i po hiljade. Na posao čeka 48 magistara i 3 doktora nauka.

Povezane vesti