018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Oboren boing sa 295 ljudi iznad Ukrajine, nema preživelih

Komentari: isključeni

Malezijski avion sa 295 putnika i članova posade oboren je projektilom zemlja-vazduh iznad Ukrajine u blizini granice sa Rusijom, javljaju agencije pozivajući se na izvor ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, a „Malezija erlajns“ je saopštila da je izgubila kontakt sa tim avionom i da prikuplja informacije.

Agencije javljaju, pozivajući se na različite izvore, da niko nije preživeo.

Kako je preneo Rojters, boing koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur oboren je dok je bio na visini od 10 kilometara.

Pozivajući se na izvor iz vazduhoplovne službe, britanska agencija navodi da je malezijski avion nađen kako gori na zemlji na istoku Ukrajine.

Agencija Itar- tas s je javila da se „boing 777″ srušio na oko 60 kilometara od granice.

Anton Gerašenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, napisao je na svom nalogu na Fejsbuku da je avion leteo na visini od 10.000 metara kada ga je pogodila raketa ispaljena iz lansera „Buk“, prenosi AP.

On je rekao da je poginulo svih 280 putnika i 15 članova posade.

Američka agencija navodi da su njeni novinari videli ranije danas sličan lanser u blizini istočnog ukrajinskog grada Snižne.

I „Glas Rusije“ navodi da niko od putnika i članova posade nije preživeo.

Donjecka Narodna Republika gde se vode borbe između ukrajinskih i proruskih snaga, odbacila je navode o umešanosti u ovaj incident navodeći da njene snage za samoodbranu ne poseduju takvu vojnu opremu, prenela je televizija Raša tudej.

Agencija Ria Novosti prenosi izjave očevidaca koji tvrde da su videli delova aviona kako gore, ali ne i tela eventualnih žrtava.

Istovremeno, predsednik Ukrajine Petro Porošenko saopštio je da je avion „ipak možda pogođen“, prenosi AFP, a ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je naložio pokretanje hitne istrage o tom incidentu.

„Malezija erlajns“ i malezijsko Ministarstvo saobraćaja saopštili su da nemaju informaciju da je neki avion srušen iznad Ukrajine, prenosi Rojters.

U međuvremenu, „Malezija erlajns“ je na Tviteru objavila da je izgubila kontakt sa avionom MH17 iz Amsterdama i da je poslednja poznata pozicija tog aviona bila iznad ukrajinskog vazdušnog prostora“, dodavši da će uslediti više detalja.

Portparol te aviokompanije je rekao da su „svesni medijskih navoda i da prikupljaju informacije“.

Ukrajinske oružane snage nisu pucale ni u kakvu metu u vazduhu, izjavio je danas ukrajinski predsednik Petro Porošenko povodom navoda da je malezijski avion sa 295 putnika i članova posade srušen iznad Ukrajine.
„Ne isključujemo da je taj avion oboren, ali naglašavamo da oružane snage Ukrajine nisu preduzele akciju ni protiv jedne vazdušne mete“, rekao je Porošenko, prenosi AP.

„Sigurni smo da će oni koji su krivi za ovu tragediju biti pozvani na odgovornost“, zaključio je ukrajinski predsednik.

Lider proruskih snaga na istoku Ukrajine Aleksandar Borodaj optužio je ukrajinske državne snage da su oborile malezijski avion, preneo je Rojters.

U međuvremenu, ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je naložio pokretanje hitne istrage o tom incidentu.

Američki predsednik Barak Obama je dao instrukcije visokim američkim zvaničnicima da ostanu u bliskom kontaktu sa ukrajinskim zvaničnicima povodom navoda o oborenom avionu, saopštila je Bela kuća, a preneo Rojters.

Obama je, takođe, razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o padu malezijskog aviona, saopštio je Kremlj.

(Tanjug)

Povezane vesti