018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Objavljene nominacije za Oskara (VIDEO)

Komentari: isključeni

VOA -U Holivudu su saopštena imena nominovanih za Oskara 2015. a na spisku se našla mešavina drama, komedija i istorijskih biografija.
Dva filma su izbila u prvi plan sa po devet nominacija, uključujući i onu za najbolji film. Satira o svetu šou biznisa, “Čovek-ptica” (Birdman) je priča o glumcu koji pokušava da unapredi svoju posustalu karijeru tako što će režirati jedan komad na Brodveju, dok je “Veliki hotel Budimpešta” (Grand Budapest Hotel) priča o legendarnom šefu recepcije jednog čuvenog evropskog hotela u periodu izmedju dva rata, koji je optužen za ubistvo I pokušava da dokaže svoju nevinost.
Druge dve nominacije su britanske biografske drame “Teorija svega” i “Igra imitacije”, koje se bave životima naučnika Stivena Hokinga i Alena Tjuringa.
Među ostalim nominovanima za najbolji film su “Selma”, drama o američkom pokretu za gradjanska prava, drama o iračkom ratu “Američki snajperista” i “Dečaštvo” – priča o odrastanju, snimana u rasponu od 12 godina.
Mnogi kritičari smatraju da je medju njima favorit “Dečaštvo”, film koji je upravo osvojio nagradu Zlatni globus u kategoriji drame.