018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Obeleženo 95 godina od proboja Solunskog fronta (VIDEO)

Polaganjem venaca na spomenik oslobodiocima i svečanom akademijom u Nišu je obeležena 95. godišnjica proboja Solunskog fronta. Obelažavanju ovog zanačajnog događaja iz srpske istorije, prisustvovali su gradonačelnik Niša, predstavnici Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1812 do 1920, predstavnici policije, vojske, crkve, kao i učenici niških srednjih škola i gimnazija.

Ispred spomenika oslobodiocima Nisa, vojnicima Prve srpske armije, koja je  pod komandom vojvode Petra Bojovića, posle proboja Solunskog fronta krenula u oslobađanje teritorija koje je okupirala Bugarska, položeni su venci i odata je počast.

Ceremoniji je prisustvovao gradonačelnik Niša, prof. dr Zoran Perišić, koji je istakao da ovaj način čuvamo sećanje na one koji su se hrabro borili za slobodu otadžbine.

Udruženje potomaka ratnika Srbije od 1912.do 1920. i ove godine je organizator obeležavanja godišnjice proboja Solunskog fronta, ali i 100. godišnjice od Drugog balkanskog rata i 105. godisnjice „Narodne  odbrane“.

Značajni jubileji iz srpske istorije obeleženi su i svečanom akademijom, uz prigodan kulturno-umetnički program, u kojem su učestvovali i niški srdenjoškolci i gimnazijalci.

Povezane vesti