018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Obeležena trogodišnjica rada Centra za porodični smeštaj i usvojenje (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Trenutno u Nišu u hraniteljskim porodicama živi preko šest stotina mališana, a na obuci je još tridesetak porodica koje će uskoro biti spremne da pruže svoj dom. Ipak, najveći problem Centra za porodični smeštaj i usvojenje je nedostatak stručnih radnika, rečeno je prilikom obeležavanja trogodišnjice postojanja ove ustanove.
Cilj centra za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu je da deca koju oni smeste u hraniteljske porodice imaju budućnost i dobar život, pa se, kako kažu, ponose time da više od polovine udomljene dece ostvaruje odličan uspeh i u školama i na fakultetima. Kako bi najmlađima pružili mogućnost da se obrazuju, između centra i nekoliko fakulteta potpisan je protokol o saradnji na formiranju fondacije za podršku talentovanoj deci tokom studiranja.
Na obeležavanju trogodišnjice centra istaknuto je da hranitelji prolaze kroz obuke i testiranja kako bi ušli u program hraniteljstva a i kasnije imaju punu podršku centra. Ipak, veliki problem predstavlja nedostatak radnika, pa je jedan savetnik, umesto za 30 zadužen za 45 hraniteljskih porodica.
U ovoj ustanovi ističu da se ulažu vanserijski napori kako bi se odgovorilo propisima u oblasti usvojenja i hraniteljstva. Ipak, posvećenost radu zaposlenih kao i mnogobrojnih volontera ne dozvoljava da nedostatak stručnog osoblja osete deca i njihovi hranitelji.

Povezane vesti