018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Obeležena stogodišnjica početka krvave bitke na Galipolju

Od:
Komentari: isključeni

GALIPOLJE, Turska – Više hiljada ljudi okupilo se danas u Zalivu Anzak na turskom poluostrvu Galipolju kako bi odali počast desetinama hiljada vojnika poginulih u jednoj od najkrvavijih bitaka Prvog svetskog rata, koja je počela pre tačno jednog veka.

Britanski princ Čarls i premijeri Australije i Novog Zelanda, Toni Abot i DŽon Ki, govorili su o herojstvu vojnika, na emotivnoj ceremoniji tokom koje je obeleženo 100. godišnjica od iskrcavanja savezničkih vojnika na ovo poluostrvo.

Iskrcavanje na Galipolje označava početak krvave bitke koja je trajala osam meseci, a u kojoj je život izgubilo 44.000 savezničkih i 86.000 otomanskih vojnika, preneo je AP.

Pod britanskim zapovedništvom bili su i pripadnici Korpusa australijske i novozelandske vojske (ANZAC), koji su se iskrcali na uskoj plaži okruženoj visokim stenama, kasnije nazvanoj Zaliv Anzak.

Novozelanđani i Australijanci tada su se prvi put u istoriji borili pod vlastitim zastavama, pa je taj mali komad zemlje na drugom kraju sveta, zbog čak 11 hiljada poginulih, postao jedno od nacionalnih obeležja oba naroda, a dan iskrcavanja obeležava se kao Dan ANZAC-a.

„Prijavljujući se da služe, postali su više od vojnika. Oni su postali heroji osnivači moderne Australije“, rekao je na ceremoniji australijski premijer Toni Abot.

Cilj neuspele ofanzive bio je da se osigura pomorski put od Mediterana do Istanbula, preko Dardanela.

Osim Australijanaca i Novozelanđana, početak bitke na Galipolju obeležavaju i Turci jer je upravo njome počelo stvaranje moderne Turske, u kojoj je jedan od zapovednika bio Mustafa Kemal Ataturk.

Ataturk je nakon Galipolja, koga Turci nazivaju Kanakale, poveo rat za nezavisnost Turske i naposletku osnovao Tursku Republiku.

Tanjug 25.04.2015 12:58
Foto AP