018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Obeležena 72. godišnjica proboja logora „Crveni krst“ (VIDEO)

Komentari: isključeni

U Logoru „Crveni krst“ tradicionalno je obeležena godišnjica prvog bekstva logoraša u Drugom svetskom ratu. Venac je, ispred delegacije Grada položio gradonačelnik Niša, profesor doktor Zoran Perišić, a sveštenici Eparhije niške služili su pomen rodoljubima koji su nastradali u ovom logoru.

Posmrtni marš i kolona ljudi, predstavnici grada, vojske, policije, nekolicina onih koji su pakao Drugog svetskog rata preživeli ovde i rođaci onih koji su pali u logoru Niš. Ovo je tradicionalni pomen na njih, jer su na današnji dan pre više od sedam decenija uradili nešto, za tadašnje vreme nezamislivo. Suprotstavili su se nemačkom okupatoru.

Još samo nekoliko njih, koji su živeli pod okupatorskom čizmom u ovom kazamatu, danas je među živima. Godine su prošle, ali su sećanja ostala urezana duboko.

Logor na Crvenom krstu predstavlja kulturno dobro koje je neophodno sačuvati, kako zbog prošlih, tako i zbog budućih generacija, kažu u niškom Narodnom muzeju.

Procenjuje se da je kroz logor Crveni krst prošlo oko 30.000, od kojih je 12.000 ubijeno na lokaciji Bubanj. Mnogi drugi zatočenici su prebačeni u logor Sajmište ili druge logore širom Evrope. Logor Niš je posebno poznat po bekstvu 105 zatvorenika 12. februara 1942. godine. U odmazdi posle bekstva, za 11 poginulih nemačkih vojnika, streljano je 1.100 rodoljuba. Organizovano bekstvo logoraša tada je bio jedinstveni događaj u porobljenoj Evropi.

Povezane vesti