018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Obeležena 205. godišnjica Boja na Čegru (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Komemorativnim skupom obeležena je 205. godišnjica Boja na Čegru u okviru spomen kompleksa na Čegru kod Niša. Vence i cveće položili su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Niša, kao i veliki broj udruženja građana opredeljenih za očuvanje dostojanstvenog sećanja na učesnike i žrtve oružanih sukoba.

Boj na Čegru jedan je od najtragičnijih oružanih sukoba tokom Prvog srpskog ustanka. Iako srpski ustanici, predvođeni Stevanom Sinđelićem, nisu uspeli da pobede nadmoćnijeg neprijatelja, ova borba predstavlja primer velike hrabrosti i patriotizma. Ceremoniju obeležavanja godišnjice predvodio je državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović, koji je istakao da država i resorno ministarstvo vode računa o očuvanju sećanja na najznačajnije istorijske događaje.

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić rekao je da zajedinčki moramo da negujemo vrednosti za koje su se borili srpski junaci i nikada ne zaboravimo kakvu su žrtvu podneli za svoju zemlju.

Srbija ima bogatu istoriju od koje sadašnje i buduće generacije mnogo toga mogu da nauče, rekao je predsednik GO Pantelej, Srđan Savić i dodao da je Boj na Čegru samo jedan od primera.

Organizator državne ceremonije je Vlada Republike Srbije – Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.Povodom 205. godišnjice bitke na Čegru ispred muzeja Ćele-kula služen je parastos čegarskim junacima. Uz sveštenstvo niške Eparhije parastosu su prisustvovali i predstavnici grada, gradskih opština, institucija i udruženja građana.

Povezane vesti