018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Obeležen Svetski dan slobode medija (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

U svetu se danas obeležava Dan slobode medija. Tim povodom je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac istakao da je odlika svakog, pa i najrazvijenijeg društva da se bez prestanka bori za slobodu medija, ali i visoke standarde. Sindikalisti u medijima, međutim, su sa mnogo manje entuzijazma dočekali ovaj 3. maj i ocenjuju da je samo devet meseci od donošenja seta medijskih zakona stanje u domaćim medijima drastično pogoršano.
Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je, povodom Svetskog danas slobode medija bezrezervnu podršku slobodi medija, ističući da se snažno protivi svim oblicima pretnji, pritisaka i ugrožavanja bezbednosti novinara. Nevericu u svetliju budućnost medijske scene iskazao je Sindikat novinara Srbije koji zaključuje da su samo devet meseci po donošenju paketa medijskih zakona komercijalni elektronski mediji i tabloidi postali neskriveni propagatori šunda i vlasti, dok cenzura i autocenzura rastu. U privatizaciju javnih glasila poverenja nema ni profesor na Filozoskom fakultetu doc. Dr Zoran Aracki koji je smatra katastrofalnim rešenjem budući da su privatizacije u Srbiji razorile privredu i na stotine hiljada ljudi ostavile bez posla.
SINOS u svom saopštenju ukazuje na to da nema slobodnih medija bez slobodnih
novinara, a slobodni novinari su ekonomski obezbeđeni i radno-pravno zaštićeni. U Srbiji, u većini privatnih medija radi se za minimalnu i neredovnu platu, često „na crno“ bez zdravsvenog i penzionog osiguranja i uz zabranu sindikalnog organizovanja. Profesor Aracki je gostujući u jutarnjem programu Niške televizije zaključio da vlasnicima privatnih medija u Srbiji, suprotno logici, nije osnovni cilj ubiranje prihoda.
Dan slobode medija obeležava se od 1993. godine kada ga je proglasila Generalna skupština UN kako bi podigla svest država članica o važnosti medijskih sloboda.