018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Obeležen Svetski dan civilne zaštite (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

“Iako je odnedavno počelo ponovno formiranje Civilne zastite ova formacija spremna je da odgovori svojim zadacima“.To su povodom obeležavanja Svetskog dana civilne zaštite poručili načelnici Upravnog okruga i Uprave za vanredne situacije u Nišu.
Srbija obnavlja sistem civilne zaštite uništavan zadnjh 20 godina. Njegov značaj u žižu su vratile prošlogodišnje nezapamćene poplave.

Brza i dobro obučena civilna zaštita jeste osnov njenog delovanja u vanrednim situacijama. Finansijski, država bi trebalo da pomaže više, što je pre svega važno za uspostavljanje sistema za uzbunu.
Prema međunarodnim standardima civilna zaštita je organizovan odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu. Čine je pre svega preduzeća, službe i organizacije osposobljene za spasavanje, kojima koordiniraju gradski i okružni štabovi za vanrdne situacije. Po potrebi, priključuju se i vatrogasci, policija i Vojska Srbije. Svetski dan civilne zaštite, ustanovljen je 1990. godine, dok ga Srbija obeležava od 2013.-te.

Povezane vesti