018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Obeležen Svetski dan borbe protiv artritisa (VIDEO)

Komentari: isključeni

U Srbiji od nekog oblika hroničnog zapaljenja zglobova boluje oko 70 hiljada ljudi, od čega oko 2000 dece. Dobri rezultati u lečenju mogu da se očekuju samo kad se bolest otkrije na vreme, poručili su lekari Instituta Niška banja, povodom Svetskog dana borbe protiv artritisa.

Svetski dan borbe protiv artritisa ove godine obeležava se pod sloganom „Artritis – život sa ograničenjem“. Na ovaj način skreće se pažnja javnosti na činjenicu da oboleli, zbog bolova i oštećenja zglobova, nisu u stanju da obavljaju ni najobičnije, svakodnevne radnje, uključujući kretanje.

Najveći broj pacijenata misli da će tegobe same proći i ne traže pomoć, što dovodi do upale, a kasnije i do nepopravljivog oštećenja zglobova. Zbog toga je važno da se lečenje počne na vreme, upozoravaju lekari, dodajući da od hroničnog artritisa boluje jedan odsto stanovništva, od čega sve više dece.

U lečenju je potrebna upornost, uz aktivno učešće pacijenta. O tome svedoče predstavnici raznih udruženja obolelih koji se trude da prenesu informacije o kontroli reumatskih bolesti.

Lekari podsećaju da se svakog meseca u Institutu Niška banja organizuju seminari i predavanja o novinama u lečenju koja posećuju pacijenti udruženja a koji dalje prenose o mogućnostima terapija u lečenju artritisa.

Povezane vesti