018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Obeležen nacionalni praznik Bugarske

Komentari: isključeni
Tagovi:

Povodom obeležavanja nacionalnog praznika Republike Bugarske, Dana oslobođenja od Otomanske imperije, u galeriji „Salon 77″ otvorena je izložba plakata posvećenja prvom slovenskom pismu. Postavku je otvorio ambasador Bugarske Angel Dimitrov, a počasni gost bio je gradonačelnik Niša profesor doktor Zoran Perišić. Organizator izložbe je Bugarski konzulat u Nišu.

Pored proslave Dana oslobođenja Bugarske od Turaka, ova izložba posvećena je i obeležavanju 1150. godina Velikomoravske misije svetog Ćirila i Metodija i stvaranja prvog slovenskog pisma – glagoljice. Obuhvata plakate na kojima je prikazan razvoj slovenskog pisma, i ukazuje na sličnosti srpskog i bugarskog jezika.

Ovom pilikom gradonačelnik Niša profesor doktor Zoran Perišić istakao je značaj saradnje Srbije i Bugarske, kako na političkom, tako i na kulturnom planu.

Kako se postavka nalazi u „Salonu 77″ u Tvrđavi, predsednik Skupštine grada prof. dr Mile Ilić, podsetio je na značaj rekonstrukcije ovog istorijskog zdanja.

Da podsetimo, u okviru obeležavanja ovog praznika, u Niškom kulturnom centru, od večeras do nedelje, ljubitelji sedme umetnosti mogu pogledati izbor filmova iz bugarske kinematografije, a Izložba u Tvrđavi, takođe će biti otvorena do nedelje, 3. marta.

Povezane vesti