018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Obeležen Dan sećanja u logoru Donja Gradina

Od:
Komentari: isključeni

GRADINA – Na spomen obeležju u Memorijalnom centru Donja Gradina u Republici Srpskoj, danas je obeležen „Dan sećanja“ na žrtve genocida ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, u spomen na 22. april 1945. godine, kada je samo 127 logoraša, od preostalih 1.075 , uspelo da se domogne slobode.
Ceremoniji u najvećem stratištu tog logora, u Donjoj Gradini u Republici Srpskoj, prisustvovali su premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik RS Milorad Dodik, kao i član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.
U logoru Jasenovac ubijeno je 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.
Jasenovac je najstrašnije stratiše i svojevrsni ponor ljudske vrste, ali je na nama da premostimo taj ponor iskrenim praštranjem, kazao je Vučić u svom obraćanju, dodavši da je to potez koji zahteva svest, ali i hrabar potez koji moramo učiniti svi zajedno.
Parastos i pomen žrtvama ustaškog genocida počeo je molitvom na srpskom, jevrejskom i romskom jeziku, a posle obraćanja zvaničnika održana je memorijalna akademija „Tražim pomilovanje“ posvećena ubijenim Srbima, Jevrejima i Romima u jasenovačkoj „fabrici smrti“.
Tanjug 19.04.2015 15:02
Foto Tanjug/M.Jelesijević