018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Obeležen 9. maj

Komentari: isključeni

Predstavnici Grada, Vojske, policije, kao i potomci ratnika položili su danas vence na spomenik Oslobodiocima u centru Niša, povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom.

- Zadatak nove generacije jeste da jača tradiciju, prijateljstvo i saradnju sa svim narodima koji obeležavaju 9. maj, Dan pobede nad fašizmom, na svom putu ka Evropi - istakao je gradonačelnik Niša, prof. dr Zoran Perišić.

U ratu koji je trajao nešto manje od 6 godina, učestvovala je 61 država i oko sto deset miliona vojnika, poginulo je blizu šezdeset miliona ljudi, a oko trideset pet miliona je ranjeno.

Dan pobede nad fašizmom, kada je pre 68 godina rat okončan, bezuslovnom kapitulacijom tadašnje Nemačke, prilika je i da se podsetimo svih boraca koji su dali život za slobodu i ljudsko dostojanstvo. Polaganjem venaca na trgu kralja Milana, počast žrtvama odao je prvi čovek Grada i istakao da Srbiju još uvek čeka borba za bolji život građana.

Drugi svetski rat predstavlja najveći i najtragičniji oružani sukob u istoriji čovečanstva, a samo na prostoru Jugoslavije tokom četiri ratne godine stradalo je više stotina hiljada civila i pripadnika partizanskih odreda. Srbija danas čvrsto zastupa principe miroljubive saradnje i zalaže se za toleranciju i saradnju sa ostalim državama, a zadatak nove generacije je da jača prijateljstvo i saradnju sa svim narodima koji obeležavaju praznik pobede, dodao je Perišić.

Povezane vesti