018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Obeležavanje Svetskog dana Roma

Komentari: isključeni

Romi se i u Srbiji i u svetu suočavaju sa siromaštvom, diskriminacijom i nezaposlenošću, a definisanje jasne strategije za rešavanje njihovih problema treba da bude prioritet i lokalne i republičke vlasti, rekao je gradonačelnik Niša, prof. dr Zoran Perišić na otvaranju manifestacije povodom Međunarodnog dana Roma.

Jedno od rešenja jeste i veća finansijska podrška te će Grad za romsku, ali i sve ostale socijalno ugrožene kategorije u narednom periodu pokušati da izdvaja više sredstva iz budžeta.

Prema zvaničnom popisu iz 2011. godine u Srbiji živi više od 147.000 Roma, prosečne starosti oko 28 godina. Da se 8. april obeležava kao Svetski dan Roma odlučeno je u Londonu 1971. godine, kako bi se države u kojima ovi ljudi žive podstakle da obrate posebnu pažnju unapređivanju njihovog položaja. To će Niš i učiniti shodno mogućnostima, istakao je 1. čovek Grada na otvaranju manifetsacije “Kulturni osvrt Roma na Milanski edikt“.

Najveći problemi pripadnika romske manjine i dalje su obrazovanje i zdravstva zaštita, ali i je jednako važna integracija u društveni, politički, ekonomski, kulturni i socijalni život, za šta je neophodna podrška čelnika vlasti.

Grad će nastaviti da čini sve kako bi Romi imali što bolje uslove života i jednake šanse kao i svi ostali građani Niša.

Tokom ove manifestacije, između ostalog, organizovana je i izložba slika romskih slikara, ručni radovi Romkinja sa motivima tradicije, običaja i kulture, književno veče na romskom i srpskom jeziku u gradskoj biblioteci, kao i veče klasične muzike „O Romima sa Romima“ u sali Simfonijskog.

Povezane vesti