018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Obeležavamo stogodišnjicu Cerske bitke (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi:

Pre tačno sto godina pobeda srpske vojske nad brojnijim Austrougarima zapanjila je svet. Cerska bitka, koja se odigrala u avgustu 1914, predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

Dok je ceo svet očekivao da brojčano nadmoćnija austrougarska vojska lako osvoji Kraljevinu Srbiju već u prvim danima rata, iznenadna pobeda srpske vojske na Ceru zapanjila je sve. U isto vreme kada i Cerska bitka, na Istočnom frontu je počela borba kod Tanenberga u kojoj su Nemci teško porazili Ruse.

Austrougarska monarhija je formirala na severu i zapadu Srbije front dug 550 kilometara.

Oko ponoći, imeđu 15. i 16. avgusta 1914. godine, po strašnom pljusku došlo je do iznenadnog susreta 2. prekobrojnog puka Kombinovane divizije i jedne kolone 21. austrougarske divizije.

Bitka je trajala naredna tri dana. U njoj su srpski vojnici i oficiri ispoljili veliku hrabrost, a komanda umešnost i odlučnost da se po svaku cenu odbrani zemlja.

I pored pobede, bitka na Ceru je Srbiju skupo koštala. Srpska vojska je izgubila 259 oficira, a 16.045 vojnika je izbačeno iz stroja, od čega je 2.107 poginulo. Austougarska je priznala gubitke od 23.000 ljudi.

Povezane vesti