018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Obama i Kastro najavili novu eru odnosa dve zemlje

Od:
Komentari: isključeni

PANAMA – Američki predsednik Barak Obama i njegov kubanski kolega Raul Kastro najavili su danas u Panami novu eru odnosa SAD i Kube dok su se obraćali na Samitu Amerika uoči najavljenih razgovora „u četiri oka“.

„Ova promena u politici SAD predstavlja prekretnicu za naš ceo region. Činjenica da predsednik Kastro i ja sedimo danas ovde označava istorijsku priliku“, rekao je Obama, obraćajući se ostalim regionalnim liderima okupljenim za ovalnim stolom u Panami.

Međutim, u Obama i Kastro su priznali da dve zemlje, iako pregovaraju na obnovi diplomatskih odnosa koji su prekinuti 1961. godine, i dalje će imati nesuglasice, preneo je AFP.

Obama je naveo stanje ljudskih prava na Kubi, a Kastro je ponovio pozive američkom Kongresu da ukine višedecenijski embargo Havani.

„Mislim da to nije tajna, predsednik Kastro, siguran sam da bi se složio (sa mnom), da će i dalje biti značajnih razlika između naše dve zemlje“, primetio je Obama.

Uzimajući u obzir inicijativu da za ponovno uspostve diplomatski odnosi dve zemlje, Obama i Kastro će se sastati na marginama drugog, poslednjeg dana Samita.
Tanjug 11.04.2015 19:47
AP Photo/Pablo Martinez Monsivais