018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Obama dozvolio bombardovanje severnog Iraka

Komentari: isključeni
Tagovi:

Predsednik SAD dozvolio je vazdušne napade na severni Irak, upozoravajući da će do bombardovanja doći ako to bude potrebno da se Amerikanci zaštite od islamskih ekstremista i da se zaštite civili koji su pod opsadom.

Bela kuća je kasno sinoć saopštila da su američki avioni već bacili iz vazduha humanitarnu pomoć za desetine hiljada pripadnika iračke verske manjine koje su ekstremisti opkolili i hitno su im potrebni hrana i voda, javlja AFP.

„Amerika danas dolazi u pomoć“, objavio je Obama.

Jazidi, koji su sledbenici jedne stare vere srodne zoroastrijanizmu, izbegli su iz svojih kuća nakon što im je ekstremistička islamistička organizacija Islamska država dala ultimatum da pređu u islam, plaćaju verski poreze, napuste domove ili će biti pobijeni.

Obama je priznao da će mogućnost novog vojnog angažmana zabrinuti mnoge Amerikance. On je ponovo obećao da neće poslati kopnene snage u Irak i rekao je da kriza u toj zemlji neće biti rešena američkom vojnom operacijom.

„Kao glavni komandant, ja neću dozvoliti da SAD ponovo budu uvučene u još jedan rat u Iraku“, rekao je američki predsednik.On je, međutim, kazao da su vazdušni napadi opravdani ako se Islamska država probije do američkih vojnika u severnom iračkom gradu Irbil i američkog konzulata u kurdskom regionu Iraka.

Pentagon je saopštio da su humanitarnu pomoć dostavili jedan avion C-17 i dva aviona C-130. Oni su zajedno dostavili 72 paketa sa hranom i vodom. Oni su u pratnji dva bombardera F/A-18 poleteli iz jedne neimenovane vazduhoplovne baze u tom regionu. Dostavljeno je 20.063 pijaće vode i 8.000 obroka, a avioni su se zadržali na niskoj visini iznad mesta na kome je bačena pomoć manje od 15 minuta.

Ne znači da će pretnja vazdušnim udarima biti realizovana. Obama je prošlog leta dozvolio slične napade u Siriji, ali oni nikada nisu izvršeni.

(Tanjug)

Povezane vesti