018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Obama će tražiti produžetak sankcija Rusiji

Od:
Komentari: isključeni

VAŠINGTON – Američki predsednik Barak Obama planira da ovog vikenda na samitu G-7 u Nemačkoj pozove Evropske lidere da ne odustaju od sankcija Rusiji u trenutku kada Bela kuća optužuje Moskvu za kršenje sporazuma o primirju u Ukrajini, javio je AP.
Ovo će biti druga godina za redom da se nad samitom grupe najravijenijih zemalja nadvija senka događaja u Ukrajini. Lideri G-7 su prošle godine izbacili ruskog predsednika Vladimira Putina iz te grupe u znak protesta zbog ukrajinske krize.

Kanadski premijer Stiven Harper izjavio je AP-u da Rusiji ne treba dozvoliti povratak u G-7 dok god je Putin predsednik.

Bela kuća je izrazila zabrinutost zbog iznenadnog izbijanja nasilja u Ukrajini ove nedelje uprkos ekonomskim sankcijama protiv Moskve i sporazumu o primirju koji je pre četiri meseca postignut u Minsku.
„I dalje vidimo veoma zabrinjavajuću agresiju Rusije u istočnoj Ukrajini,“ rekao je novinarima Ben Rouds, zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost.
On smatra da je nastavak sankcija ispravna odluka jer, kako ocenjuje, predstavlja sredstvo odvraćanja protiv još agresivnije ruske akcije.
„Važno je da sankcije ostanu na snazi, kako ne bi bile shvaćene kao jednokratna kazna koju zemlje koje krše međunarodno pravo mogu da prevaziđu tako što će sačekati da njihov rok istekne,“ rekao je Rouds.
Potrebno je, kako je dodao, da se odrzi pritisak i pokaže da nema pukotina u transatlanstkom jedinstvu, dodao je on.
Evropski lideri na leto treba da odluče da li će produžiti sankcije Rusiji, a Bela kuća kaže da će ih Obama pozvati da to učine.
Ipak ukoliko ne dođe do značajnije eskalacije krize, čini se da SAD i EU nemaju mnogo želje da te sankcije i pooštre.
„Ne vidim nikakvu promenu politike o Ukrajini niti zamor tim pitanjem. Mislim da je naš stav stabilan,“ rekao je Čarsl Kapčan, direktor za evropska pitanja u Savetu za nacionalnu bezbednost.
Samit G-7 održava se u Šlos Elmau, a pored Obame prisustvovaće mu lideri Britanije, Nemačke, Kanade, Italije i Japana.
Američki predsednik planira da se na početku posete sastane sa nemačkm kancelarkom Angelom Merkel kao i da održi privatan sastanak sa britanskim premijeom Dejvidom Kamerono, što će biti njihov prvi susret od kada je Kamron reizabran prošlog meseca.

Tanjug 05 Jun 2015 10:11
AP Photo/Carolyn Kaster