018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Obama: „Bombardovanje Srbije je bilo opravdano“

Komentari: isključeni

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Barak Obama, izjavio da je vojna intervencija u Siriji neophodna, a čitavu situaciju uporedio je sa bombardovanjem Srbije 1999. godine.

- Intervencija na Kosovu je bila veoma nepopularna, ali mislim da je na kraju bilo pravilno što je do nje došlo i međunarodna zajednica može da bude zadovoljna što je zajedno u tome učestvovala – kazao je Obama nakon Samita G20 u Sankt Peterburgu.

Američki predsednik je poručio da SAD moraju da upotrebe vojnu silu u Siriji i da ne mogu da žmure pred, kako kaže, „stravičnim slikama hemijskog napada“, za koji Vašington optužuje Damask.

Ipak, brojne diplomate koje su upoznate sa situacijom tvrde da su sličnosti između dva slučaja ravne nuli.

- U slučaju Kosova imali smo partnere, za Siriju ih nemamo. Kosovo je malo, Sirija je velika – ocenio je bivši ambasador SAD u Hrvatskoj, Piter Galbrajt.

Sličnog je mišljenja i bivši ambasador u Iraku i specijalni izaslanik SAD za Kosovo 1998. i 1999, Kristofer Hil.

Za Kosovo smo imali političke dogovore sklopljene kroz plan Kontakt grupe. Radili smo zajedno sa Evropljanima, Rusima i ostalima, kako bi pronašli političko rešenje. Srbi na kraju nisu prihvatili naš predlog i zbog toga su bili izolovani. Pošto se etničko čišćenje nastavilo, udarili smo na njih, i to žestoko – rekao je Hil.

Obama je najavio da će se u utorak, 10. septembra, obratiti američkom narodu posle rasprave u Kongresu o odobravanju napada na Siriju zbog, kako navode vlasti SAD, napada hemijskim oružjem u kojem je ubijeno više od 1 400 ljudi. Ipak, on nije želeo da kaže da li će narediti napad, ako Kongres ne odobri intervenciju.

Povezane vesti