018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

O spomenicima sa više pažnje i poštovanja (VIDEO)

O spomenicima i spomen-obeležjima u Nišu od sada će najverovatnije brinuti poseban odbor Skupštine grada – rekao je, nakon obilaska spomenika Miodragu Miji Stanimiroviću, predsednik Skupštine prof. dr Mile Ilić. Budući da je većina spomenika trenutno nesređena, a sledeće godine se obeležava 70-godišnjica oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu, istorijska obeležja moraju se više čuvati, napominje Ilić. Biste i obeležja će biti očišćene, a radnici JKP Gorica urediće prostor oko njih.

Godina 2014. biće istorijski važna – 100 godina od početka Prvog svetskog rata, i 7 decenija od oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu. Spomenici narodnim herojima zato moraju da izgledaju kao pravi simboli tog vremena, bez urasle trave, prašine i farbe  vandala. Predsednik niške Skupštine obišao je spomenik Miji Stanimiroviću, i rekao da će istorijska obeležja od sada dobiti veću pažnju.

U ovom momentu sređuje se spomenik iz Prvog svetskog rata na putu prema Jelašnici, i preko puta Kliničkog centra. To je zadatak radnika JKP Gorica i stručnjaka.

Predsednik gradskog parlamenta takođe je predložio da svako javno preduzeće i ustanova brine o jednom spomeniku, od dvadesetak u Nišu, a da koordinator bude “Gorica”.

Povezane vesti

  • Cvetko

    ŠTA JE SA STUDENTIMA MED. FAKULTETA , KOJI SU U PROTESTU , ŠTA JE SA OPEROM I BOGOSLOVSKIM FAKULTETOM ?