018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

O problemima bezbednosti odlučuje država

Komentari: isključeni

Predsednik Skupštine Grada prof. dr Mile Ilić, dobio je pismo odborničke grupe “Niška priča“, u kojem iniciraju da bi Skupština Grada na sednici zakazanoj po hitnom postupku, trebalo da se oglasi povodom ubistava i dizanja automobila u vazduh, zbog čega je ugrožena bezbednost građana i njihova imovina, kao i zbog toga što Niš još uvek nema načelnika policije.

Predsednik Skupštine Grada kaže da ima obavezu da zakaže vanrednu sednicu Skupštine Grada samo kada takav predlog dobije od gradonačelnika Niša, Gradskog veća ili najmanje 21 odbornika Skupštine Grada i kada dobije predlog akta o kome bi Skupstina trebalo da odlucuje.

Na drugoj strani,dodaje Ilić, Skupština Grada, po zakonu, nema nadležnost da odlučuje o ovim pitanjima, jer o problemima bezbednosti odlučuju, pre svih, država i policija, odnosno organi kojima je tu vrstu obaveze dodelila država.

Ukoliko pak budu ispunjeni uslovi, predsednik Skupštine Grada je dužan da obavi konsultacije i da na osnovu njih odluči da li će sednicu Skupštine Grada po hitnom postupku uopšte sazivati, jer, kako još jednom ističe, ovaj najviši organ lokalne samouprave, po zakonu, ne može donositi odluke koje se tiču bezbednosti i koje su, pre svega, u domenu Štaba za vanredne situacije, Policijske uprave i drugih državnih organa iz ovog resora.

Povezane vesti