018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

O džihadistima i Ukrajini na samitu EU

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Šefovi država i vlada Evropske unije okupiće se sutra po podne u Briselu kako bi razmotrili odgovor na zaoštravanje ukrajinske krize i pretnju od džihadista u Siriji i Iraku.

Kako je u pozivnom pismu najavio predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej, lideri će najpre odlučivati o nominacijama za naslednika Van Rompeja i šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, kojima krajem ove godine ističe ističe petogodišnji mandat.

Odmah nakon toga, Ešton će predsedavati debatom o situaciji u Ukrajini i rastućoj pretnji od džihadista “Islamske države” koji su poslednjih nedelja zauzeli velike delove Iraka i Sirije.

Juče su čelnici NATO, Sjedinjenih Država i nekoliko evropskih država optužili Rusiju da se otvoreno uključila u sukobe u Ukrajini i poslala vojsku u pomoć proruskim snagama u toj zemlji.

Premda ruski predsednik Vladimir Putin odbacuje te optužbe, na dnevnom redu će se naći spisak novih sankcija protiv Rusije, koje bi mogle da uključe proširenje evropske “crne liste” pojedinaca i preduzeća kojima je zabranjeno poslovanje u zemljama Unije.

Lideri 28 članica će sem toga razgovarati o upućivanju vojne pomoći iračkim Kurdima, koji su se našli na udaru džihadista samoproglašene islamske države (ISIL).

Kako piše britanska štampa, premijer Dejvid Kameron će predložiti niz mera namenjenih otklanjanju opasnosti da pripadnici ISIL, među kojima ima nekoliko hiljada dobrovoljaca iz evropskih zemalja, prenesu džihad na teritoriju EU.

Te mere bi, kako se navodi, trebalo da uključe tešnju saradnju među evropskim bezbednosnim službama, pojačanu kontrolu putnika na aerodromima i isporuku moderne opreme za kontrolu granice Turskoj, preko koje evropski islamisti najčesće putuju u Siriju i Irak.

(Tanjug)

Povezane vesti