018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

NTV akcija dobrovoljnog davanja krvi (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Zavod za transfuziju krvi Niš obezbeđuje krv za sve stanovnike jugoistočne Srbije kojima je neophodna, bez obzira gde u zemlji ili inostranstvu se leče, kaže organizator akcija pri Zavodu magistar Slavoljub Lazarević.
Zahvaljujući svakodnevnim akcijama za sada ima dovoljno zaliha, a u poslednjoj koja je sprovedena u prostorijama Niške televizije krv je dalo oko 25 odsto zaposlenih, kažu u Zavodu za transfuziju.
Primer humanosti u prostorijama Niške televizije. Građani, ali i više od 20 zaposlenih, dalo je krv. Neki od njih su bili dobrovoljni davaoci više desetina puta.
Krv je na raspolaganju svim građanima jugoistočne Srbije, bez obzira gde, u zemlji ili inostranstvu, im je potrebna, kaže Lazarević i dodaje da u tim slučajevima građani treba samo da se obrate Zavodu.
Osim u akcijama koje se sprovode u ustanovama, firmama i školama, krv možete dati u prostorijama Zavoda za tranfuziju u Kliničkom centru, svakog dana sem nedelje od 8 do 18 sati. Muškarci mogu biti davaoci svaka 3 a žene svaka 4 meseca, pod uslovom da imaju između 18 i 65 godina. Krv se testira na infektivne bolesti, hepatit, sifilis i HIV, a svaki davalac dobija donatorsku knjižicu. Oni koji su dali krv više od 10 puta trajno su oslobođeni participacije zdravstvenih usluga, dodaju u Zavodu za trasfuziju.