018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Novinarska udruženja: Ko je pisao medijske zakone ako Radna grupa ne postoji?

Koalicija zaposlenih u medijima, Sindikat novinara Srbije i Kragujevačka inicijativa obavestili su Vladu Srbije, Ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca, OEBS, Evropsku komisiju i  šefa delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta da je Ministarstvo kulture i i informisanja prilikom obavljivanja poziva za javnu raspravu o Nacrtu zakona o elektronskim medijima prekršilo član 41 Poslovnika Vlade, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja suprotno članu 41. stav četvrti Poslovnika Vlade(Sl.glasnik RS broj 30 od 02.04.2013.godine Odluka o izmenama i dopunama Poslovnika Vlade član 5.kojim se menja član 41.) objavilo je rešenje o formiranju Radne grupe od 10.01.2013. godine.

http://kultura.gov.rs/cyr/dokumenti/javne-rasprave/javna-rasprava-o-nacrtu-zakona-o-elektronskim-medijima-i-nacrtu-zakona-o-javnim-medijskim-servisima

To rešenje prestalo je da važi mesec dana kasnije, u februaru 2013.godine. Na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o elektronskim medijima, održanoj 21.10.2013. godine, članovi Radne grupe profesor Vladimir Vodinelić, profesor Rade Veljanoski i advokat Slobodan Kremenjak obavestili su prisutne da su obmanuti i zloupotrebljeni, i da nijedan član Radne grupe koji je naveden u objavljenom rešenju broj 119-01-8/2013-04 nije učestvovao u izradi Nacrta zakona o elektronskim medijima.

Na taj način dovedena je u pitanje legitimnost celog postupka izrade medijskih zakona, jer se pored nelegitimne javne rasprave dovodi u pitanje i legitimitet odlučivanja o konačnoj verziji Nacrta zakona o javnom informisanju koju je ministarstvo kulture uputilo na mišljenje nadležnim ministarstvima i administraciji u Briselu. Naime,Radna grupa za izradu Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima sastajala se više puta tokom marta i aprila 2013.godine, odlučivala o brojnim primedbama, iako je rešenje o formiranju Radne grupe (broj 119-01-8/2013-04 ) isteklo još u februaru 2013.godine.

Koalicija zaposlenih u medijima, Sindikat novinara Srbije i Kragujevačka inicijativa zahtevaju da se utvrdi ko je odgovoran za zloupotrebu članova Radne grupe, za obmanjivanje javnosti, za pokretanje javne rasprave o Nacrtu zakona o elektronskim medijima suprotno članu 41. Poslovnika Vlade, i da zbog svega navedenog iz procedure povuče set medijskih zakona.

Povezane vesti