018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Novim zakonom brže do građevinskih i upotrebnih dozvola (VIDEO)

Komentari: isključeni

Od oktobra, svi građani, ali i potencijalni strani investitori, na građevinske  i upotrebne dozvole za novosagrađene objekte, trebalo bi da čekaju čak pet puta kraće nego do sada. Prema rečima nadležnih iz resornog Ministarstva, nacrtom novih zakona o planiranju i izgradnji, prikupljanje potrebne dokumentacije biće objedinjeno, tako da će svi administartivni postupci biti svedeni na minimum, a odgovornost svih koji rade na tim predmetima biće mnogo veća – do te mere da mogu i prekršajno da odgovaraju. Na javnoj raspravi o nacrtima novog zakona održanoj u Nišu, rečeno je i da će ove novine znatno unaprediti poslovni ambijent u Srbiji.

Kako u pesmi „Od izvora dva putića„, tako i u Srbiji, od same pomisli da nešto gradite do krajnje realizacije – meseci i meseci čekanja na administrativni aparat. Ovakav način rada, preobilna dokumentacija i redovi čekanja ispred šaltera gradskih uprava, trebalo bi, ukoliko do kraja avgusta, kao što je planirano, Vlada usvoji nacrte novog zakona,da bude promenjen, kažu nadležni iz Ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu. Na javnoj raspravi održanoj u Nišu, predstavljene su i ostale novine koje nam donose ove dopune zakona.

Prema ocenama relevantnih stručnjaka, kako kaže državna sekretarka, dopune zakona omogućiće ekspeditivniji rad birokratskog aparata, što će poboljšati uslove za privlačenje starnih investitora, ali i pokrenuti privredni rast u zemlji. Predstavnici lokalnih vlasti u Nišu najavili su da će, u organizacionom slmislu, u gradu sve biti spremno za sprovođenje novih mera, ali da i činovnici u administraciji moraju biti spremni na to. Međutim, kako ističe državna sekretarka, nove izmene su i to predvidele.

Sa postojećim zakonom, Srbija se sada, po vremenu za izdavanje građevinskih dozvola nalazi na 182. mestu, od ukupno 189 rangiranih zemalja. Do sada je investitorima bilo potrebno čak 279 dana za dobijanje građevinske dozvole, a kada novi zakon bude usvojen, na taj papir bi svi oni koji žele nešto da grade, trebalo da čekaju manje od mesec dana.

Povezane vesti