018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Novim obračunom manji računi i do 30 odsto (VIDEO)

Komentari: isključeni

Stanovnici zgrada i kuća priključenih na Gradsku toplanu u Nišu, od ove grejne sezone moći će da umanje sebi račune. To omogućava novi način obračuna koji je već počeo za deo korisnika toplane Krivi vir i sve koji se greju preko izvora Majakovski. Realna potrošnja u podstanicama stambenih objekata deliće se na broj kvadratnih metara stambene površine koju greje ta podstanica, što – prema pojašnjenjima iz Toplane, termički dobro izolovanim zgradama i kućama omogućava manje račune i do 30 odsto. Međutim, uslova za uvođenje kalorimetara za svaki stan posebno – još nema.

Do kraja godine svi korisnici daljinskog grejanja u Nišu dobijaće račune za utrošenu toplotnu energiju po novom obračunskom sistemu. U sve podstanice u gradu vec su ugrađeni kalorimetri, odnosno merači utroška toplotne energije, sa kojih će se svakog meseca očitavati potrošnja za dati objekat. Račun će imati fiksni i varijabilni deo, a cena grejanja, bez PDV-a, iznosiće 29,23 dinara po m2, što je fiksni deo, a 6,13 dinara po kilovat satu, u okviru varijabilnog dela u obračunu.

Primena novog tarifnog modela u kreiranju računa za centralno grejanje u Nišu, već je počela za korisnike toplotnih izvora Krivi vir i Majakovski. Ukoliko je kuća priključena na daljinsko grejanje, korisnik će moći da uštedi i do 30 odsto, kažu u Gradskoj toplani, a isto važi i za stambene zgrade u kojima se, recimo, komšije slože, pa svi pojačaju izolaciju svojih stanova.

Veće račune nego do sada, imaće oni koji su prijavili manju grejnu površinu svoga stana od realne, kao i oni kojima prozori dobro ne dihtuju. Uz novi način obračuna, u Toplani očekuju i stabilnu grejnu sezonu, jer je dug prema „Jugorosgasu“, sa 722.000.000 dinara, u trenutku blokade, smanjen na čak 420.000.000. Međutim, najveći neprijatelji su i dalje korisnici koji ne izmiruju svoje račune za grejanje. U ovom trenutku oni Toplani duguju čak milijardu i dvesta miliona dinara.

Rukovodstvo Gradske toplane poziva građane da im se obrate za sva pitanja i nedoumice oko novog obračuna. Telefon je: 4226-210, a za pitanja je dostupan i e-mail: nitop@nitoplana.rs. Sedište informativne službe je u Ulici Blagoja Parovića broj 3.

Povezane vesti