018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Novim načinom finansiranja do boljeg kvaliteta visokog obrazovanja

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić poručio je danas da je potrebno utvrditi smislene indikatore za merenje učinka u visokom obrazovanju i na osnovu njih napraviti novi način finansiranja koji će omogućiti studentima veću dostupnost, ali i pravednost visokog obrazovanja.
Verbić je, na okruglom stolu posvećenom merenju učinka visokog obrazovanja, u Palati Srbija, istakao važnost donošenja odluka na osnovu podataka, a ne na osnovu bilo čijeg utiska ili mišljenja.
„Cilj je da utvrdimo indikatore i dobijemo pouzdane podatke i da na osnovu njih napravimo novi model finansiranja visokog obrazovanja i rangiranje studijskih programa, kao bismo mogli da poboljšamo kvalitet visokog obrazovanja“, istakao je ministar.
Prema njegovim rečima, cilj je da finansiranje bude usaglašeno sa rezultatima koje su postigle visokoškolske ustanove, a ne na primer, da bude finansiranje na osnovu kvadrature nekog fakulteta.
Verbić je naglasio da je važno da se utvrde koji su to indikatori – da li je to broj studenata koji su završili fakultet, broj objavljenih radova, broj doktora nauka i studenata upisanih na doktorske studije, mobilnost studenata…, kao i da je o tom pitanju potreban konsenzus u akademskoj zajednici.
Početkom 2016. godine trebalo bi da budu poznate glavne promene koje će doneti potpuno novi zakon o visokom obrazovanju.
Na skupu, koji su organizovali HERE tim – Tim za reformu visokog obrazovanja i Fondacija tempus -Erazmus plus, predstavljeni su i modeli finansiranja visokog obrazovanja u Evropi i u regionu.

Tanjug 24 Novembar 2015 16:31
Foto TANJUG/R. Prelić, arhiva