018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Novi zakon predviđa kontrolu imovine policajaca (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Novi zakon o policiji koji bi trebalo da bude usvojen maja predviđa kontrolu imovinskog statusa policajaca. Takođe, njime se policijskim službenicima zabranjuje i bavljenje određenim poslovima, osim ukoliko ih za to ne ovlasti Vlada. Ove novine deo su antikorupcijskih mera i predstavljaju dobru stranu zakona, rečeno je na okruglom stolu na kome se diskutovalo o nacrtu ovog dokumenta.

Novi zakon doneće nekoliko ključnih novina. Osim onih na određenim položajima ubuduće će svi zaposleni u MUP-u prijavljivati imovinu. Predviđa se i da policajci ubuduće neće moći da budu vlasnici privatnih preduzeća, članovi upravnih odbora, ili da obavljaju poslove privatnog obezbeđenja, osim ako ih ne imenuje Vlada.

Osim ovoga, kontrolisaće se i to kako napreduju pripadnici MUP-a, kolika su im primanja, šta imaju od imovine njihovi bliski rođaci, supružnici i deca. Prema rečima predstavnika Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, izostavljena je ključna stvar, a to je nezavisnost rada Sektora unutrašnje kontrole, jer ministar može da spreči istragu koju vodi Sektor i dodeli je nekoj drugoj organizacionoj jedinici. Takođe on postavlja i razrešava dužnosti načelnike policijskih uprava. Iz Centra za bezbednosnu politiku kažu da je dobro što zakon podrazumeva ove novine, ali i dodaju svoje predloge.

Nacrt zakona o policiji predstavlja važan pravni akt u okviru Poglavlja 24 procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

Povezane vesti