018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Novi Zakon o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Trenutno ni jedna državna institucija nema podatke o broju zaposlenih koji su na privremenom radu u inostranstvu, kaže pomoćnik ministra za rad Zoran Lazić. Novi Zakon o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti trebalo bi da obezbedi jasan uvid u to gde je i koliko radnika iz Srbije angažovano. Prva javna rasprava o novom zakonu održana je u Nišu.
Poslodavci koji zaposlene šalju na privremeni rad u inostranstvo ne moraju to da prijave nikome, po važećem Zakonu o zaštiti građana SRJ na radu u inostranstvu iz 1998. godine. Zato i nema kontrole uslova u kojima rade, kaže pomoćnik mistra za rad Zoran Lazić. Posledice toga mogu biti i katastrofalne, čemu svedoči šest života srpskih državljana izgubljenih u požaru na gradilištu u Sibiru. Novi Zakon bi trebalo da spreči ovakve događaje jer će obavezati firme koje šalju zaposlene na privremeni rad van zemlje, da to prijave ministarstvu koje će kontrolisati uslove u kojima rade naši državljani.
Poslodavci će, takođe, morati da upoznaju zaposlene sa uslovima koji ih očekuju na radnom mestu u inostranstvu kao i u zemlji u kojoj će raditi. Takođe, moraće da im obezbede smeštaj, hranu, plate put ali i zdravstvene preglede.
Prva javna rasprava o novom zakonu održana je u Nšu, a tokom juna biće održane u Novom Sadu i Beogradu. U Ministarstvu rada očekuju da novi zakon do septembra uđe u skupštinu.