018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Novi porez na imovinu (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Vlasnici nepokretnosti u centru grada plaćaće i do 40 odsto veći porez zbog primene novog načina oporezivanja, kažu u Upravi za finansije.

Ove godine porez plaćaju i vlasnici poljoprivrednog zemljišta čija je površina veća od 10 ari. Za pravna lica danas ističe rok za podnošenje poreskih prijava, a oni koji to nisu uradili mogu da pošalju prijave poštom u toku dana.

Početkom aprila poreski obveznici dobiće rešenja za 2014. godinu, a novi način obračuna najviše će pogoditi vlasnike nepokretnosti u centru grada, kažu u Upravi za finansije. Po zakonu koji se primenjuje od 1. januara poreska osnovica se utvrđuje na osnovu prosečne tržišne cene u periodu od 1. januara do 30. septembra 2013. godine u zoni u kojoj se nepokretnost nalazi. Novina u obračunu je što je grad podeljen na 8 zona, a kriterijumi su udaljenst od centra, komunalna i infrastrukturna opremljenost. Stopa poreza je 0,4 odsto za pravna i 0,35 odsto za fizička lica.

Naknada za korišćenje građevinskog zemljišta sada je integrisana u porez na imovinu, što je povoljnije za vlasnike kuća jer neće plaćati porez na dvorišta površine do 10 ari. Novina je i da poreski kredit iznosi 50 odsto i odnosi se samo na vlasnike nepokretnosti, što uvećava porez za objekte u kojima niko ne stanuje. Amortizacija smanjuje porez za 0,8 odsto po godini starosti nepokretnosti, a najviše do 40 odsto, kažu u Upravi za finansije. Ove godine oporezuje se i poljoprivredno zemljište, a za površinu od 15 ari iznosi 620 dinara. Imovina pravnih lica koja poslovne knjige vode po Međunarodnim računovodstvenim standardima, oporezivaće se po takozvanoj Fer vrednosti. Njima više neće stizati rešenja, već sami podnose poreske prijave.

Kada dobiju rešenje obveznici bi trebalo da u roku od 15 dana plate razliku na iznos akontacije koju su platili u februaru za prvi kvartal 2014. U Upravi za finansije podsećaju obveznike koji su u statusu mirovanja od 2012. godine, da redovno izmiruju tekuće obaveze kako bi im 31. decembra bilo otpisano ostalih 50 odsto kamate.

Povezane vesti