018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Novi Oficirski dom u novembru (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Rekonstrukcija Oficirskog doma, u kome je zasedala i Skupština Srbije tokom Prvog svetskog rata, počinje sledeće nedelje, najavio gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić. Nov izgled zgrade na keju koštaće oko sto dva miliona dinara. Sredstva su obezbedili grad Niš i Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, a prema Perišićevim najavama, rekonstrukcija zgrade trebalo bi da bude završena u naredna tri meseca.

Ova zgrada je od istorijskog značaja, jer je tokom Prvog svetskog rata postala središte političkog i skupštinskog života Srbije. Od 27. jula do 16. oktobra 1915. godine u njoj je održano ratno zasedanje Skupštine Srbije. Od mnogobrojnih odluka koje su donesene ovde, svakako je najznačajnija „Niška deklaracija“ kojom je prvi put zvanično istaknuto da je cilj Srbije ujedinjenje sa Hrvatima i Slovencima i stvaranje Jugoslavije. I pored istorijskog značaja, ova zgrada je godinama prepuštena zubu vremena, što bi do kraja ove godine trebalo da se promeni, najavljuje gradonačelnik Perišić. Ugovori sa ministarstvom i izvođačem radova su potpisani, pa bi radovi trebalo da krenu već sledeće nedelje.

Perišić dodaje da će nekadašnji Oficirski dom postati moderno i multifunkcionalno zdanje.

- U ovom trenutku, zbog formalno-pravnih odnosa, taj prostor pripada Narodnom muzeju, ali i to će se uskoro promeniti – kaže Perišić. Ideja je, ističe on, da u ovoj zgradi bude smešten kongresni centar, koji je, kako smatra, gradu preko potreban.

Rok za završetak radova je 80 dana, što znači da bi Oficirski dom već u novembru mogao da dobije novi izgled, a Nišlije umesto rugla i deponije, zgradu na koju ponovo mogu da budu ponosni.

Povezane vesti