018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Novi Niš za 10 godina?

Novi Niš – stanovanje, zabava, potrošnja, zdravstvo i obrazovanje. Sve na jednom mestu i to na prostoru nekadašnje kasarne „Bubanjski heroji“. Američki „Klin ert kapital“ (Clean Earth Capital), koji je najavio izgradnju ovakvog multifunkcionalnog kompleksa u Nišu, nije odustao od realizacije tog projekta čija je vrednost 170 miliona evra. Podsetimo, početkom 2012. godine američka firma je od grada kupila kasarnu za 1,5 miliona evra.   

Na lokaciji nekadašnje kasarne „Bubanjski heroji“ u toku su radovi na raščišćavanju terena. Uklanjaju se stari objekti i izgrađuju infrastrukturni planovi. Najavljeno je da će se sa realizacijom projekta „Novi Niš“ krenuti na proleće 2014. godine.

Realizacija stambeno-poslovnog kompleksa, pod nazivom „Novi Niš“, trajaće od 8 do 10 godina. Jezgro kompleksa će biti maloprodajni objekat, koji će biti dosta različit od svih ostalih šoping centara u Jugoistočnoj Evropi. Biće okruženo pristupačnim stambenim jedinicama koje će kompletirati maloprodajnu zonu kao integrisanu oblast stanovanja, trgovine, slobodnih aktivnosti i društvene interakcije. Biće otvoren hotel srednje klase, poslovni prostor i sportski objekti. Predviđena je i izgradnja tehničkog fakulteta, koji će biti direktno povezan sa jednom američkom obrazovnom ustanovom, i specifičnog regionalnog medicinskog objekta.

Prva faza podrazumeva izgradnju stanova, i to više od 35.000 kvadratnih metara stambenog prostora po veoma konkurentnim cenama, dok će njihova površina biti takva da će prosečni ljudi u Nišu moći da ih priušte. Svi objekti će biti energetski efikasni, a posebna pažnja će biti posvećena izolaciji kako bi stanari trošili manje energije. Takođe, neće se  koristiti postojeći centralizovani toplifikacioni sistemi za stanove. Umesto toga, svaka zgrada će imati svoj sopstveni grejni sistem, koji će trošiti različita goriva, a stanari će biti u mogućnosti da kontrolišu svoje troškove.

Ovaj kompleks je potpuno jedinstven za naš region, a slični postoje u Evropi, Aziji i Americi. Iz kompanije „Clean and earth“ poručuju da će ovo biti revolucionarno za Srbiju. U toku su pregovori  sa nekim firmama u Americi i na Bliskom istoku, koje su voljne da dođu u Niš i počnu saradnju sa lokalnim partnerima. Ta metodologija će omogućiti da se gradi brzo i efikasno i, što je najvažnije, ova radna lokacija će biti najčistija i najsigurnija u Srbiji. Oni još napominju da neće upravljati kompleksom, već će to prepustiti stranim i domaćim kompanijama.

I tako, sa jedne strane ulice na putu prema Bubnju planira se novi i revolucionarni Niš, a sa druge strane je zapuštena kasarna „Filip Kljajić“. Iako je  najavljivano da će se neke srednje škole i fakulteti koji nemaju svoje prostorije preseliti na ovu lokaciju, kao i poreska uprava i još neke gradske institucije, to se do dana današnjeg nije desilo. Inače, kasarna „Filip Kljajić“ prostire se na površini od tri hektara sa 10 objekata i  centralnom zgradom koja ima površinu od oko 9 hiljada kvadratnih metara.

Povezane vesti