018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Novi koncept prezentacije logora

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Rekonstrukcija logora na Crvenom krstu teče predviđenom dinamikom, a nadležni u Nišu već su spremili novi koncept prezentacije ovog memorijalnog kompleksa, koji uključuje i nova istorijska saznanja.

Do sada su rekonstruisane glavna zgrada logora, kule i ograde, a do kraja godine će čitav posao biti završen, potvrđeno je na današnjem sastanku u kabinetu predsednika Skupštine Grada, Mileta Ilića.

Memorijalni kompleks ’’12. februar’’ izvučen je iz višedecenijskog medijskog mraka, a u punom sjaju biće predstavljen javnosti još u toku ove godine, što je potvrđeno na današnjem sastanku u Ilićevom kabinetu.

Rekonstrukcija niškog logora, koji je na svetskom nivou poznat po pokušaju masovnog bekstva 12. februara 1942. godine, donosi i novi koncept prikazivanja ovog memorijalnog kompleksa, koji uključuje multimedijalnu prezentaciju u dvorišnim prostorijama, kao i obelodanjivanje novih istorijskih saznanja.

Radove u Memorijalnom kompleksu ‘’12. februar’’ nadgleda Zavod za zaštitu spomenika kulture, kako ne bi bila narušena autentična slika logora. Finansiraju se sredstvima iz više ministarstava kao i iz lokalnog budžeta.

Povezane vesti