018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Novi, jednostavniji računi za struju stižu u aprilu

Komentari: isključeni

Novi računi za struju počeće da stižu u aprilu i biće jednostavniji i pregledniji, izjavio je danas Tanjugu direktor „EPS snabdevanja“, Željko Marković.

„Trenutno očitavamo brojila, posle toga ćemo štampati i raspodeljivati račune i očekujemo da će do 15. aprila biti izvršena raspodela novih računa za struju,“ rekao je on.

Prema njegovim rečima, na prednjoj strani računa biće iskazani podaci o potrošnji struje u kilovat-satima, zaduženje u dinarima, pretplata i uplata za električnu energiju, uz grafički dijagram potrošnje u proteklih godinu dana, i TV pretplata.

Detaljna objašnjenja svih stavki računa za struju, uz iskazanu potrošnju po zonama, prebačena su na poleđinu računa.

Novitet na poleđini računa je podatak o ostvarenoj prosečnoj ceni struje, rekao je i objasnio da je reč o ceni struje koju bi potrošač imao da ne postoje crvena, plava i zelena zona, odnosno da mu je svaki kilovat-sat obračunat po istoj ceni.
„Trudili smo se da uvažimo sve primedbe građana, ali i članova radne grupa za izradu novih računa, koja je takođe imala korisne primedbe, koje smo ubacili na novi račun“, kazao je Marković i ponovio da će novi račun za struju biti jednostavniji i pregledniji, sa pregledom strukture potrošnje.

Na prednjoj strani računa su i obaveštenja o iznosu popusta od pet odsto, koje će kupac ostvariti u narednom računu ako izmiri račun do 25. u mesecu, o visini trenutno važeće kamatne stope, ukoliko se eventualni dug ne izmiri, kao i adresa gde kupac može da uloži prigovor na obračun i broj telefona za informacije, saopštio je EPS.

Na poleđini računa prikazan je detaljniji obračun, gde kupci mogu da vide koliko su u kilovat-satima potrošili u višoj i nižoj tarifi, koliko to košta, kao i koliki je procentualni odnos tarifa. U tabelama su prikazani fiksni troškovi, kao i promenjivi troškovi potrošnje obračunati po zonama i tarifama.

U nastavku su iznosi popusta od pet odsto za redovno plaćanje prethodnog računa, naknade za povlašćene proizvođače iz obnovljivih izvora energije, umanjenja za energetski zaštićene kupce i PDV. Poseban deo računa je obračun za RTV pretplatu koji je predviđen Zakonom o radiodifuziji.

Na jasan i precizan način prikazane su i sve finansijske promene, odnosno zaduženja i uplate, kako za električnu energiju, tako i za RTV pretplatu, ističe se u saopštenju i dodaje da je „EPS Snabdevanje“ izradilo račun sa novim izgledom u saradnji sa Ministarstvom energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Agencijom za energetiku i u skladu sa važećim zakonima.

(Tanjug)

Povezane vesti