018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Novi članovi u Alijansi evropskih gradova kulture

Komentari: isključeni

Na Generalnoj skupštini Alijanse evropskih gradova kulture koja se održava u organizaciji grada Niša i Opštine Medijana, još 4 grada iz Srbije primljena su u članstvo.

Potpisivanje ugovora o pridruženju ,“AVEC-u“, prema ocenama čelnika ovih gradova prilika je da se obezbedi bolja prezentacija kulturno-istorijske baštine u svetu, ali i da se stvore uslovi za intenzivniji ekonomski razvoj.

Gardovi Kragujevac, Novi Pazar, Bela Palanka i opština Niška banja i zvanično su primljeni u članstvo Alijanse evropskih gradova, dok je prijem Vladičinog Hana odložen za sledeću Generalnu skupštinu naredne godine, jer iako je pripremila neophodnu dokumentaciju, nije imala zvanične predstavnike za potpisivanje ugovora o članstvu.

Potpisivanju ugvora, prethodlilo je predstavljanje kultuno-istorijskih potencijala, ovih gradova i opština. Domaćin skupštine, Opština Medijana i grad Niš, koji su članovi alijanse od 2008. odnosno 2009. godine, već nekoliko puta učestvovala je u projektima „AVEC-a“ namenjenih promociji grada.

Kao jedan od redkih gradova u Srbiji koji se može pohvaliti brojnim spomenicima pravoslavne i islamske kulture je Novi Pazar, kaže gradonačelnik ovog grada, Meho Mahmutović.

Pored prezentacije novih članica i glasanja za njihov prijem, drugog dana Generalne skupštine održan je i reizbor članova UO „AVEC-a“, kao i Međunarodni seminar „Nasleđe i održivi lokalni razvoj“. Naredna Skupština biće održana sledeće godine u Španiji.

Povezane vesti