018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Novi aparat za ranu dijagnostiku zglobnih oboljenja kod dece (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Rana dijagnostika i praćenje zglobnih oboljenja kod dece, kao i specijalizovana dijagnostika poremećaja centralnog nervnog sistema i srca novorođenčadi, sada su mogući na Dečjoj klinici Kliničkog centra Niš, zahvaljujući ultrazvučnom aparatu koji je donirala farmaceutska kompanija „Abvi“. Ovaj aparat je najefikasniji u Srbiji i regionu, a jedini problem je što pedijatri nisu adekvatno obrazovani za reumatska oboljenja kod dece, kaže šefica odseka za dečju reumatologiju prof. dr Jelena Vojinović.

Svako hiljadito dete ima ozbiljne pobleme sa kostima, a prve simptome lekari najčešće pripisuju povredama ili poremećaju rasta. U 70 odsto slučajeva ovi pacijendi imaju ozbiljne komplikacije kada odrastu.

Na Dečjoj klinici sada je moguća efikasnija dijagnostika reumatskih oboljenja kod dece, zahvaljujći novom ultrazvučnom aparatu koji je donirala farmaceutska kompanija „Abvi“. Aparat otkriva i poremećaje centralnog nervnog sistema i srca kod novorođenčadi.

U farmaceutskoj kompaniji „Abvi“, koja je donator aparata vrednog 54.000 evra, kažu da je ova pomoć tek početak.

Jedini problem je što u Srbiji nema kontinuiranog sistemskog obrazovanja pedijatara za reumatska oboljenja kod dece, kažu u Kliničkom centru. Ipak, niški pedijatri su pohađali seminare iz ove oblasti, a Odsek za dečju reumatologiju biće organizator Evropskog kongresa dečjih reumatologa koji će se održati septembra u Beogradu.

Povezane vesti