018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nove vakcine u kalendaru imunizacije?

Komentari: isključeni

Ukoliko se ove godine usvoji Predlog novog zakona o zdravstvenoj zaštiti od zaraznih bolesti, deca u Srbiji bi pored već obaveznih vakcina za imunizaciju 10 bolesti, dobijala još jednu – pneumokoknu vakcinu protiv meningitisa i zapaljenja pluća, najavljuje za Nišku televiziju prof. dr Branislav Tidorović.

On ističe da bi novi pravilnik o vakcinaciji stanovništva, po uzoru na evrposke standarde, omogućio i ženama mlađe dobi da se vakcinišu protiv karcinoma grlića materice.

Prema važećem Pravilniku o imunizaciji, deca u Srbiji primaju vakcine protiv 10 zaraznih bolesti i to tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, malih boginja, rubeola, zauški, hepatitisa B i oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B. Prof. dr Tiodorović napominje da bi ove godine pravilnik mogao biti promenjen, ali da pre toga Skupština mora da usvoji nov zakon o zdravstvenoj zaštiti od zaraznih bolesti.

Kada je reč o bolestima protiv kojih će se najmlađi štititi, velikih izmena nema, osim što postoji ideja da se uvede još jedna vakcina – protiv infekcija izazavanih bakterijom Streptococcus pneumoniae – jer godišnje usmrti blizu milion dece mlađe od 5 godina – posebno u zemljama u razvoju.

Novi pravilnik o vakcinaciji stanovništva omogućio bi ženskoj deci i mlađim ženama – od 12 do 26 godina da se, po preporuci lekara vakcinišu protiv HPV infekcije odnosno karicnoma grlića materice, najavljuje Tiodorović, napominjući da koliko god ona efikasna bila neće pružati potpunu zaštitu.

 

 

Povezane vesti