018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nove sankcije EU Rusiji

Komentari: isključeni
Tagovi:

Nove sankcije Evropske unije protiv pet ruskih banaka u državnom vlasništvu, na trgovinu oružjem i vojnom tehnologijom, stupile su danas na snagu.

Sankcije, koje je Savet Evrope usvojio u četvrtak, predstavljaju deo najnovijih kaznenih ekonomskih mera koje su Evropa i SAD preduzele protiv Moskve zbog ukrajinske krize, javio je Itar tas.

„Bankarskim“ sankcijama su obuhvaćene Sberbanka, VTB banka, Gasprom banka, Vnješekonombanka (VEB) i Ruska poljoprivredna banka. Njima će, prema odluci EU, biti ograničen pristup evropskom finansijskom tržištu.

Uveden je embargo na uvoz i izvoz oružja i zabranu izvoza u Rusiju „dvostrukih“ tehnologija – za civilnu i vojnu upotrebu, prvenstveno elektronske.

 

Zabrana se odnosi samo na nove ugovore, kako za uvoz, tako i na izoz oružja. Na taj način, na primer, sporazum sa Francuskom o preuzimanju nosača helikoptera Mistral, ne potpada pod sankcie, ukazuje Itar tas.

 

Sankcije su uvedene i na isporuku Rusiji novih tehnologija i visokotehnološke opreme za naftnu industriju. Radi se, konkretno, o opremi i tehnologiji za istraživanje nafte u vodi, proizvodnju nafte iz škriljaca i istraživanje arktičke nafte.

 

 

Povezane vesti