018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nove pogodnosti u Fondu za razvoj

Komentari: isključeni

Refinansiranje i reprogam duga glavne su novine koje od ove godine privrednicima nudi Fond za razvoj. Za kreditiranje se izdvaja približno isto novca kao i lane, oko 12 milijardi dinara.

Tada je jedna trećina išla preduzetnicima na Jugoistoku Srbije. U Fondu kažu da je cilj da ove godine polovina novca dođe u ruke privatnika na jugu. U Regionalnoj privrednoj komori danas se razgovaralo o problemima i rešenjima.

Dejan Joksimović je privatni preduzetnik skoro 20 godina. Bavi se proizvodnjom i preradom voća i povrća. Za stalno zapošljava 9 radnika, još desetak angažuje u sezoni. Do sada je koristio dve kreditne linije Fonda za razvoj. Kaže da su ovo najpovoljnija sredstva. Treba ih samo pametno uložiti i iskorisiti. Planira kredit novi kod Fonda. Međutim, kao jedan od problema Joksimović navodi to što je cena nekretnine koju daje u zakup oko tri puta manja u odnosu na visinu hipoteke u Beogradu.

Ovo je jedna od poteškoća o kojoj se razgovaralo u Regionalnoj privrednoj komori. Solventnost je poseban problem. Dobar deo preduzetnika prošle godine je kasnio sa vraćanjem kredita. Zato Fond za razvoj uz nove kreditne linije nudi i nove povoljnosti.

Snižene su i kamatne stope. Maksimalna je sa 4,5 snižena na 4 procenata. Minimalna je jedan procenat, sve uz deviznu kaluzulu i anuitetsku otplatu. Hipoteke, jemstva i grancije banaka su uobičajena sredstva garancije. Minimalni kredit koji privatnik može da podigne je 500 hiljada dinara. Maksimalni zavisi od obima proizvodnje, poslovanja i potencijalnog tržišta. Kreće se od 100 do 300 miliona dinara.

Fond za razvoj u ovoj godini planira nešto više od 12 milijardi za razne vrste kredita. Od toga 9,5 je za dugoročne kredite, milijarda je za kratkoročne, a ostatak je za samostalne zanatske radnje, stare zanate, žensko preduzetništvo i za početnike. Zahtevi se primaju tokom cele godine. U fodnu obećavaju da će zasedati jednom mesečno.

Povezane vesti