018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Novca samo za najnužnije (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Zbog smanjenih prihoda, izvršenje Budžeta grada za prethodnih 9 meseci je 52,36 odsto, a do kraja godine biće oko 72 odsto, zbog čega listu troškova treba svesti na najnužnije – jedan je od zaključaka sednice Gradskog veća.

Po naplati prihoda koji se slivaju u gradsku kasu, jasno je da oni do kraja godine neće biti ostvareni u planiranom iznosu od deset i po milijardi dinara, tako da će ovogodišnji budžet biti realizovan sa 72 posto. Troškovi po svim osnovama moraju biti smanjeni, što, pre svega, podrazumeva i manje novca za putovanja i kafanske troškove funkcionera i načelnika Gradskih uprava, rekao je gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić. S druge strane, kreditno zaduženje Grada sa dvadeset jedan, biti smanjeno na šesnast miliona dinara. Takav saldo uticaće na smanjenje budžeta za narednu godinu i to za 30 odsto.

Krediti će ipak biti neophodni za kapitalne investicije, kao što su izgradnja Popovačkog kolektora i završetak zapadne tribine Stadiona „Čair“. Na osnovu odluke većnika, Niš će sa devet i po miliona dinara sufinansirati nabavku dokumentacije za Regionalni centar za upravljenje otpadom Keleš, čime će biti rešen višedecenijski problem odlaganja smeća osam opština.

Grad će takođe biti sufinansijer Projekta “Menadžment turističkih destinacija Sofija-Niš“, čiji je cilj poboljšanje saradnje dva grada efikasnijim korišćenjem turističkih resursa. Da bi Niš dobio bolje mesto na avionskoj mapi Srbije, gradonačelnik je rekao da je pozvao direktora ER Srbije da bude gost grada, naglašavajući da su žiteljima ovog dela Srbije neophodna 3 do 4 leta nedeljno ka Beču i Cirihu, te da Grad više nema finansijske mogućnosti za dosadašnji zimski red letenja.

Na sednici je saopšteno i da je Zavod za zaštitu spomenika dobio od države prvi deo od 120.000.000 dinara za revitalizaciju i pokrivanje Vile sa Peristilom na arehološkom nalazištu „Mediana“.

Na konstataciju da je na jednoj televiziji poznati gradski funkcioner ukazao na to da jedan od većnika zloupotrebljava svoj položaj, gradonačelnik je rekao da je slučaj prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.

Većnici su, pored ostalog, prihvatlili da grad bude sufinansijer i “Vesti na znakovonom jeziku“ za građane oštećenog sluha, koje bi se emitovale na „Niškoj televiziji“. Cilj projekta jeste bolja informisanost te populacije i njeno uključivanje u društveni život grada.

Povezane vesti