018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nova ulaganja u Oblačinsko jezero

Oblačinsko jezero ima ogromne potencijale, posebno turističke, pa je prioritet opštine Merošina da se oni maksimalno iskoriste, kaže predsednica opštine Sanja Stajić. Zbog toga je izgrađen sistem za navodnjavanje jezera sa ciljem da se održava nivo vode i obnovi život. Narodni poslanik Branislav Jovanović veruje da će Oblačinsko jezero uskoro postati glavna turistička atrakcija ovog dela zemlje.

- Kako bi Oblačinsko jezero postalo popularna destinacija, prvo moramo da se pobrinemo da ono ne nestane – kaže predsednica opštine Merošina Sanja Stajić. Zbog toga je, kaže ona, bilo neophodno da se izgradi sistem za navodnjavanje. Sledeći koraci biće dalja ulaganja u infrastrukturu, kako bi se svi potencijali Oblačinskog jezera maksimalno iskoristili.

Sistem za navodnjavanje finansiran je iz sredstava opštine i on se sastoji od vodozahvata sa mini-branom na Krajkovačkoj reci koja je oko 800 metara udaljena od Oblačinskog jezera. To će omogućiti da u naredna dva meseca nivo vode bude povećan za nešto više od jednog metra, kaže direktor Direkcije za izgradnju opštine Merošina Dragiša Matić. Time će, kako kaže, biti rešen i problem navodnjavanja okolnih ribnjaka.

Narodni poslanik Branislav Jovanović ističe da od ovog projekta korist neće imati samo opština Merošina, već i svi stanovnici ovog dela Srbije, pre svega zbog turističkih potencijala koje Oblačinsko jezero nudi.

Koristi od izgradnje ove stanice imati i lokalni poljoprivrednici i stočari, jer će biti moguće navodnjavanje okolnih polja i ispaša, navode u ovoj opštini.

Povezane vesti