018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nova stalna postavka u muzeju „12. februar“

Komentari: isključeni

Posle 46 godina memorijalni muzej „12.februar“  dobio je novu izložbenu postavku. Ona sadrži brojna svedočanstva i fotografije, a to je tek prva faza u rekonstrukciji  ovog  istorijskog  dobra od izuzetnog kulturnog značaja. Do 18. maja i „Noći muzeja“ biće završena i druga faza projekta, kojom je predviđeno parterno uređenje celog kompleksa.

Prema procenama, kroz logor je prošlo 30.000 ljudi, žena i dece od kojih je 10.000 streljano na brdu Bubanj, a veliki broj interniran je u druge nacističke logore, na teritoriji Austrije, Nemačke, Poljske i Norveške. Osim Srba, Jevreja i Roma, u logoru je stradao i manji broj savezničkih i ruskih vojnika.

Od  otvaranja memorijlnog kompleksa 1967. godine, pa do danas, izložbena postavka nikada nije bila promenjena. Ovo je tek prva faza nove stalne postavke. Završena je uz pomoć sredstava Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i uz podršku Grada Niša.

Niški  Narodni muzej je nosilac projekta rekonstrukcije Logora „12. februar“, a  osim parternog sređivanja kompleksa, po projektu je predviđeno  i sređivanje spratnog prostora, kao i puštanje u rad projekcione sale.

U niškom logoru bile su mnoge znamenite Nišlije, mnogi su po završetku rata postali i narodni heroji, poput Milke Protić i Anete Andrejević, a u njemu se rodio i poznati filmski reditelj Želimir Žilnik. Dvanaestog februara 1942. godine,  zbog nacističkog terora i mučenja kojima su bili izloženi, logoraši su izveli jedinstveni poduhvat u porobljenoj Evropi, izvršili su proboj i bekstvo iz logora i to istrorija beleži kao prvo bekstvo iz nekog nacističkog logora.

 

Povezane vesti