018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nova školska godina, studenti najavljuju proteste

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Svečanostima u čast brucoša, na većini fakulteta Univerziteta u Beogradu danas počinje nova akademska godina, međutim, pojedine studentske asocijacije već na startu semestra najavljuju protestne aktivnosti, nezadovoljni nedavno usvojenim izmenama Zakona o visokom obrazovanju.
Prijemi nove generacije studenata i prva predavanja koja će brucoši čuti uglavnom od dekana, u sredu će biti održani na Mašinskom fakultetu, Farmaceutskom, Fakultetu političkih nauka, Biološkom, Hemijskom, Fizičkom fakultetu, Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Filološkom fakultetu…
Akademska godina zvanično će početi 1. oktobra i na Tehnološko-metalurškom fakultetu, koji je odlučio da deset najboljih brucoša nagradi udžbenicima za prvu godinu studija.
Na nekim fakultetima (Matematički, Fakultet organizacionih nauka) školska godina je počela juče ali ima i visokoškolskih ustanova, poput Arhitektonskog fakulteta, gde su brucoši u amfiteatrima od 22. septembra.
Studentski front, asocijacija čiji su članovi polovinom maja upali u zgradu Rektorata UB i tu ostali čitavu noć, a sutradan na konferenciji saopštili da traže besplatno školovanje, najavio je da će sutra održati „studentski zbor“ na Filološkom fakultetu.
Na skupu će, kako su saopštili pre nekoliko dana, doneti odluke o „protestnim aktivnostima koje će početi od 2. oktobra, a povodom izmena Zakona o obrazovanju“.
Studenti, između ostalog, traže šest obaveznih ispitnih rokova umesto pet, da zadrže pravo finansiranja iz budžeta godinu dana po isteku redovnog trajanja studija, produžetak roka za završetak studija…
Takođe, Studentski front i dalje traži usvajanje zakona koji bi podrazumevao besplatno visoko obrazovanje, odnosno finansiranje na teret budžeta.

TANJUG 01.10.2014 07:37
Foto Tanjug, N. Milošević/ ilustracija, arhiva

Povezane vesti