018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nova saradnja Srbije i Bugarske

Komentari: isključeni

Niški i bugarski privrednici i naučni radnici pokušaće da u narednih godinu dana, u okviru projekta prekogranične saradnje, stvore uslove za bolje povezivanje i razvoj tehnološki najnaprednijih kompanija iz Niša i Sofije i svoje proizvode plasiraju na treća tržišta.

Ovim povodom danas je u Nišu održana prva konferencija posvećena ovom projektu.

Najnoviji projekat, koji okuplja firme i fakultete iz Niša i Sofije koji se bave mehatronikom i drugim oblicima visokotehnološke proizvodnje, podržala je sa 150.000 evra i Evropska unija, a cilj je da se pospeši razvoj relativno malobrojnih, ali tehnološki najmodernijih i najnaprednijih preduzeća.

Sa srpske strane, učesnici u projektu su niški Klaster napredne tehnologije, Mašinski i Ekonomski fakultet, a sa bugarske, GIS Fondacija i Klaster mehatronike i automatike iz Sofije, koji zajedno okupljaju veliki broj preuzeća iz ove oblasti i koja već sarađuju sa našim firmama, a žele prodor i na treća tržišta.

Ukoliko projekat, koji će trajati godinu dana, zaživi i donese očekivane rezultate, to će biti dodatni podsticaj za ovu, još nedovoljno poznatu granu privrede, a roboti i mikroautomati iz Niša i Sofije postaće novi izvozni produkt ovog regiona.

Povezane vesti